Am ales ca partener Fundația Alpha Transilvană, care momentan lucrează prin diferite proiecte implementate local cu un număr de 50 de copii în intervalul de vârstă de care suntem interesați (5-12 ani). Ne-am propus să organizăm două sesiuni de experimente și una de cunoștințe astfel:
1. 10 decembrie 2016: sesiunea 1 de experimente (2 h 30 min- 3 h)
2. 15 februarie 2017: sesiunea de cunoștințe (2 h)
3. 5 aprilie 2017: sesiunea 2 de experimente (2 h 30 min- 3 h)
1. Copiii vor primi trusa Fabrica de Experimente #1 ”Wow! Ce cool e apa!” (trusa conține toate materialele necesare pentru realizarea a 17 experimente legate de apă, precum și o cărticică de explicații pe nivele de vârstă), și vor realiza primele 3 experimente din aceasta cu ajutorul voluntarilor care îi vor coordona și supraveghea (voluntarii îi vor ajuta să realizeze pașii experimentelor, îi vor îndruma pe parcursul evenimentului, se vor asigura că experimentele se desfășoară în condiții optime și că nu au loc distrugeri). Show-ul va avea următoarea structură: pregătirea materialelor, realizarea experimentelor pe pași, curățarea meselor, enunțarea concluziilor, pauză de gustare. Alexandra va fi coordonatorul principal al evenimentului; va avea rolul de a prezenta experimentele, materialele necesare, modul de lucru, explicațiile fenomenelor (discuție deschisă cu copiii), curiozitățile, observațiile, dar și de a oferi recompense celor care răspund corect la întrebările puse legate de experimente. Micii cercetători vor primi ca ”misiune” realizarea a încă 4 experimente acasă, sesiunea de cunoștințe bazându-se și pe clarificarea acestora. Desfășurarea show-ului se va face organizat, conform programului; prezentarea va avea ca suport un powerpoint interesant, gândit special pentru copii.
2. Sesiunea de cunoștințe va presupune o activitate inedită cu copiii. După clarificarea experimentelor ”misiune”, acestora li se vor prezenta diferite fenomene/experiențe/scenarii ipotetice sau reale, pe baza cărora vor trebui să răspundă la diferite întrebări, cu scopul de a li se lărgi sfera de cunoștințe, de a-i provoca la problematizare, de a le stimula creativitatea și imaginația. Materialele pregătite vor fi interesante și amuzante, transformând conceptul teoretic într-unul palpabil pentru copii. Se vor utiliza diferite exerciții, activități pe grupe, jocuri, dar și o broșură interesantă. Fiind situată între cele două sesiuni practice, această activitate are scopul de a clarifica din punct teoretic experimentele făcute acasă, dar și de a prezenta curiozități din natură/fenomene mai complexe/concepte interesante.
3. Copiii vor primi trusa Fabrica de Experimente #2 ”Wow! Sunt un mic inginer” (trusa conține toate materialele necesare pentru realizarea a 17 experimente legate de elemente tehnice (ex:magneți, resorturi), precum și o cărticică de explicații pe nivele de vârstă). Se vor realiza 3 experimente pe exact același format ca al primei sesiuni. Copiii vor primi diplome care să le ateste calitățile și titlul de ”Mic Cercetător”. Prin această structură se dorește impregnarea și fixarea îndelungată a cunoștințelor acumulate. Cele 3 evenimente vor stimula multiplu copiii, efectul fiind mult mai pregnant decât în cazul unuia singur. De asemenea, continuitatea și fluiditatea activității per total va lega cele 3 sesiuni, ce nu vor fi elemente de sine stătătoare. Astfel copiii vor dezvolta atât un sentiment de nerăbdare (ce poate duce la informare suplimentară, interes în domeniu), cât și o implicare mai profundă în activitățile propuse.
Echipa:
Web: https://www.fabricaexp.com/index.html
Facebook: https://www.facebook.com/FabricaDeExperimente/
Finanțare: 8000 lei
Activități: Cu începere din 1 decembrie 2016