PapiȘtii – Spectacolul Științelor
September 19, 2017

Proiectul își propune într-o primă fază „antrenarea” unui număr de 15 – 20 „actori”, elevi de liceu dar și de gimnaziu de la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”. Aceștia, sub îndrumarea profesorilor din echipă, vor propune și li se vor propune experimente relativ simple, dar care să fie „spectaculoase” și uneori  ontraintuitive sau chiar să pară, pentru necunoscători, trucuri de magie.

Vor exista două genuri principale de activități: prima categorie va consta în ședințe de proiectare, realizare a experimentelor și aparatelor necesare, de recondiționare și reparații iar activitățile din a doua categorie se vor desfășura sub forma unor spectacole interactive în care „actorii” vor prezenta experimentele pregătite, implicând și „spectatorii” în realizarea acestora. Apoi, tot cu implicarea „spectatorilor” se vor explica experimentele, evidențiind fenomenele aflate în „spatele” lor. Desigur experimentele prezentate vor fi particularizate în funcție de vârstele spectatorilor, astfel încât explicațiile să le fie accesibile. Pentru început ne propunem ca spectatorii să fie ceilalți elevi ai Colegiului (aprox. 1000), iar apoi și elevi din școlile generale și liceele din oraș, eventual și din afară. Numărul spectatorilor la un spectacol de acest gen poate fi undeva în jur de 25, un număr mai mare nu permite o implicare suficientă a publicului.

Pentru ca un număr mare de copii să poată participa va fi necesar un număr relativ mare de spectacole, cu o medie lunară în jur de 4 (un număr mai redus în perioada tezelor, un număr mai mare în celelalte perioade, de exemplu în Săptămâna altfel). Pentru a înlătura instalarea unei eventuale monotonii, experimentele nu vor fi în totalitate aceleași la fiecare spectacol, echipa de „actori” și „antrenori” va fi într-o metamorfoză continuă, iar numărul dispozitivelor și experimentelor, evident, mereu în creștere. Aceste activități nu se vor sfârși odată cu termenul fixat de Fondul Științescu la 01.05.2017 ele continuându-se atâta timp cât membrii echipei vor avea entuziasmul necesar!

Echipa:

 

  • Mentori/antrenori : Băra Cristina – profesor de biologie
  • Misarăș Sanda – profesor de chimie
  • Pop Monica, Blăjan Adela, Sabău Claudia, Codău Cristinel – profesori de fizică
  • Actori: Racoți Stelian, Degeu Vlad, Vlas Călina, Șonea Ștefan, Bălașa Ilinca, Gujan Herman Mark, Sorlea Bianca, Tomuș Nicușor, Moga Radu, Mătieș Georgiana, Dordea Vlad, Bathori Arthur, Tomuț Voicu Andrei, Cozoș Sergiu, Nicușan Andrei, Bucur Diana, Suciaghi Bogdan, Halațiu Bogdan, Nicușan Alexandra, Ciuchină Casandra – elevi

 

Web: https://www.facebook.com/PapiStii/

 

Finanțare:  8000 lei

 

Activități: Cu începere din 04 iulie 2016