Monede și zaruri măsluite.
January 15, 2018

Prin acest proiect dorim să folosim o imprimantă 3D și un sistem automat de mișcare pentru a studia efectul asimetriei distribuției de masă într-un zar și monedă. Scopul principal e de a vedea în ce măsură distribuția asimetrică a masei într-un asemenea obiect afectează probabilitatea stării finale a obiectului în urma scuturării.

 

Monedele și zarurile măsluite (loaded coin and loaded dice) apar des în literatura statistică. Aici vrem să măsurăm exact efectele schimbării centrului de greutate a unui asemenea obiect. Este de așteptat că obiectul cu distribuția de masă asimetrică să cadă mai des in poziția de energie potențiala mai mică. Intrebarea pe care ne-o punem este: Putem să măsurăm o diferență în probabilitățile de a cădea pe poziții cu energii potențiale diferite? Dacă da, care este raportul probabilităților pentru energiile potențiale diferite?

 

Definiția unei ”temperaturi efective” în sisteme macroscopice, cum ar fi materialele granulare este un subiect de cercetare extins și vechi. Dacă probabilitatea ca sistemul să se găsească pe cele două sau trei nivele de energie variază atunci înseamnă că putem să definim o temperatură efectivă pentru acest gen de sisteme. Această temperatură efectivă va ajuta la previziuni mai corecte pentru sisteme viitoare și la o mai bună înțelegere a sistemelor macroscopice agitate, scuturate.

 

Echipa:

 

  • Adrian Mureșan – cercetător
  • Cristinel Codău – profesor fizică
  • Muntean Carla, Feier Teodora, Mărcuș Bianca, Maier Mihai, Balea Ioan, Ogleja Andrei – elevi

 

Finanțare:  7970 lei

 

Activități: Cu începere din 01 februarie 2018