Ești pasionat de științe? Vrei să le transmiți și altora pasiunea ta, să le arăţi cum pot învăța cu plăcere? Îți oferim ocazia să stârnești curiozitatea pentru științe printr-un proiect educațional finanțat de Fundația Comunitară Mureș, prin intermediul programului de finanțare Fondul Științescu Mureș – Uniprest 1.0 pentru STEAM. Acest fond este parte din Fondul Științescu Mureș și este un program implementat de Fundația Comunitară Mureș în parteneriat cu UNIPREST INSTAL, Romanian-American Foundation și Federaţia Fundaţiile Comunitare din România. Prin acest demers dorim să încurajăm pasiunea pentru științe în rândul copiilor, prin implicarea profesorilor, părinților, antreprenorilor și angajaților din companiile din județul Mureș interesați să transmită frumusețea științelor către cei mai tineri membri ai comunității.
Căutăm proiecte creative, inovatoare, care să reușească să transmită ”virusul” pasiunii pentru S.T.E.A.M. (științe, technologie, inginerie, artă, matematică) către viitoarele generații de mici oameni ale științei. Așteptăm proiecte de STEAM care încurajează gândirea creativă și imaginația, în care copiii sunt încurajați să-și exprime ideile și să găsească soluții creative pentru provocări. Finanțăm proiectele de STEAM, adică materii precum matematica, științele naturii, sau artele (arte liberale, arte lingvistice, studii sociale, arte fizice, arte plastice și muzică) ajutând copiii să înțeleagă conceptele abstract într-o modalitate mai concretă și vizuală. Sprijinim activități care dezvoltă gândirea critică, în care copiii pot experimenta bucuria creativității, contribuind astfel la o atitudine pozitivă față de învățare. Programul îşi propune să le ofere profesorilor de liceu şi de ciclu gimnazial cele mai potrivite instrumente pentru a face științele mai atractive şi mai uşor de învăţat pentru elevi.
Pentru că trăim într-o lume care se schimbă și se dezvoltă în jurul nostru foarte repede, noi trebuie să ținem pasul. Aplicanții pot veni cu proiecte pentru a atrage atenția asupra problemelor sociale și de mediu, contribuind la creșterea nivelului de conștientizare în rândul publicului. Lucrările în cadrul proiectelor pot fi folosite ca mijloc de advocacy pentru schimbare și sensibilizare. Fenomenele științifice explicate prin experimente oferă o modalitate de a explora și de a reflecta asupra provocărilor complexe ale lumii moderne, cum ar fi schimbările climatice, migrația, inegalitățile sociale și tehnologia. Aplicanții pot utiliza diverse medii artistice pentru a reflecta asupra relației noastre cu tehnologia, sau a reflecta asupra efectelor sale asupra societății. Integrarea artelor în procesul educațional poate contribui la dezvoltarea gândirii critice, a creativității și a empatiei în rândul elevilor, iar experimentele științifice pot fi folosite pentru a încuraja abordări inovatoare în predarea altor materiale. Cu ajutorul proiectelor ne dorim ca tinerii și copiii să înțeleagă, prin activități practice, cum anume pot științele să ne ajute să îmbunătățim calitatea vieții de zi cu zi.
Fundația Comunitară Mureș oferă granturi (finanțări nerambursabile) pentru proiecte educaționale care stimulează pasiunea pentru domeniile STEAM în rândul copiilor şi tinerilor între 6 şi 19 ani. Vom finanța proiecte care ajută copiii și tinerii să devină conștienți de prezența științelor în viața de zi cu zi și mediul din jurul lor, le dezvoltă abilitățile de a identifica valorile adevărate în creații.
În afară de finanțare, oferim celor interesați să deruleze astfel de proiecte instruire și consultanță pentru scrierea și implementarea proiectelor. Membrii echipei FCM vor oferi suport echipelor de proiect pentru comunicare, motivarea şi implicarea elevilor, psihopedagogie şi management de proiect, atât în faza de pregătire a proiectelor, cât și în perioada de implementare.
Partenerii locali din mediul educaţional și cultural vor pune la dispoziția proiectelor selectate spații (săli de clasă, birouri, spații din curtea școlii, cămin cultural etc. )pentru evenimente (cursuri, competiţii, expoziţii etc.).
III. Ce ne propunem?
Pe termen scurt, vrem ca inițiativele și proiectele finanțate să stârnească interesul, curiozitatea copiilor și tinerilor față de științe, prin activități cu o componentă artistică, care țintesc să le dezvolte gândirea critică și să producă o schimbare a modului în care aceștia se raportează la viață, de la simplu consumator la cercetător.
Pe termen mediu, vrem să dezvoltăm la Mureș un ecosistem de organizații, educatori (profesori, învățători, traineri, pasionați de științe) și proiecte din domeniile STEAM care pot deveni exemple de bune practici pentru actualizarea educației de masă.
Pe termen lung, vrem să generăm o schimbare sistemică în România în ceea ce privește dezvoltarea educației, pregătind generațiile următoare pentru provocările viitorului.
Vrem să contribuim la formarea copiilor şi tinerilor pentru viitor. În acest spirit, ne dorim ca proiectele propuse spre finanțare să le cultive:
Perspectiva acestui fond încurajează proiecte cu o componentă obligatorie artistică (arte liberale, arte lingvistice, studii sociale, arte fizice, arte plastice și muzică) prin intermediul căreia este facilitată învățarea și înțelegerea conceptelor științifice. Pe baza consultărilor preliminare cu mai multe categorii de posibili participanți, ne așteptăm să primim și să selectăm proiecte din următoarele categorii (lista este orientativă și ilustrativă):
De asemenea, așteptăm orice altă idee de proiect care cultivă specificațiile menționate mai sus, atât timp cât vizează atragerea interesului elevilor din județul Mureș către domeniile STEAM.
NU vom finanța:
Nu încurajăm proiectele care promovează discriminarea de orice fel și care îngrădesc sau limitează accesul elevilor la învățarea prin experimentare și nu finanțăm proiecte cu caracter comercial. La fel nu vom finanța proiectele a căror scop este crearea unor conținuturi nepotrivite vârstei grupului de țintă.
VII. Ce buget avem?
Bugetul Fondului Științescu Mureș – Uniprest 1.0 pentru STEAM este de 40.000 de lei. Din acest fond vom finanța proiecte cu sume între 5.000 și 10.000 de lei, accesibile pentru toate categoriile de aplicanți de mai jos;
VIII. Cine poate aplica?
Fiecare aplicant poate depune mai multe proiecte, însă va primi finanțare pentru un singur proiect.
Aplicanţii pot fi și din alte județe însă beneficiarii programului trebuie să fie localizaţi în judeţul Mureș.
Pentru buna derulare a proiectelor selectate pot fi acoperite cheltuieli precum:
Prima etapă va consta în depunerea unei scrisori de intenție, relevante, care să explice obiectivele, activitățile pe scurt și impactul proiectului. Adică: care sunt obiectivele proiectului, pentru cine se face, cine se implică/care este echipa care va face proiectul posibil și de ce/care sunt motivațiile pentru realizarea acestui proiect.
Te rugăm să menționezi datele tale de contact și să ne trimiți scrisoarea de intenție completând acest formular: https://forms.gle/A9TzMeYU6VFE9t1t7. După analizarea scrisorii de intenție aplicanții vor participa la un interviu cu membri ai Fundației Comunitare Mureș și specialiști pentru a clarifica ideile din proiect și, dacă este necesar, pentru a le îmbunătății.
Etapa a 2-a va consta în înscrierea proiectelor prin intermediul unei cereri de finanțare care cuprinde: un formular de aplicare și un formular de buget. Cererea de finanțare împreună cu bugetul se trimit prin intermediul paginii finantare.fcmures.org până la data de 21 aprilie 2024 ora 23.59.
Cererile primite după data limită nu sunt eligibile. Aplicația va fi însoțită de CV-ul persoanei responsabile de coordonarea proiectului. Pe lângă documentele menționate mai sus, în cazul persoanelor juridice, la momentul contractării vom solicita și următoarele documente:
Selecția proiectelor va fi făcută de un juriu independent format din experți în domeniile STEAM reprezentanţi ai mediului de afaceri şi persoane active din comunitatea locală.
Care sunt criteriile de evaluare? Evaluarea cererilor de finanțare se va face în două faze. În prima fază, echipa Fundației Comunitare va evalua eligibilitatea proiectelor, pe baza următoarelor criterii:
Proiectele eligibile vor intra în a doua fază a evaluării, care va fi făcută de comitetul de selecție pe baza unei grile de evaluare. Fiecare proiect va fi punctat pe baza următoarelor criterii:
XII. Cum primești finanțarea?
Finanțarea se va acorda pe baza unui contract de finanțare nerambursabilă semnat între Fundația Comunitară Mureș și persoana sau organizația selectată. Suma acordată spre finanţare va fi plătită, de către Fundația Comunitară Mureș prin virament bancar.
Responsabilitatea coordonatorului este de a cheltui banii primiți conform bugetului și doar cu documente doveditoare.
Obligațiile și responsabilitățile ambelor părți vor fi menționate în contract.
Raporturile contractuale se vor încheia prin aprobarea de către Fundaţia Comunitară Mureș a raportului final (narativ şi financiar), prezentat de echipa/organizaţia finanţată.
Cine primeşte finanțarea?
XIII. Care este calendarul programului ȘTIINȚESCU MUREȘ UNIPREST 1.0 pentru STEAM?
Data lansării oficiale a primei ediții Fondului ȘTIINȚESCU MUREȘ – UNIPREST pentru STEAM este 12.03.2024
În perioada dintre data lansării programului și termenul limită pentru depunerea proiectelor, echipa FCM, alături de mentorii programului, va organiza consultări cu organizațiile, persoanele fizice și echipele care vor să depună aplicații, în baza unei programări prealabile pe e-mail (stiintescu@fcmures.org) la care vă încurajăm să participați. După selecţia proiectelor vom oferi o serie de workshopuri aplicate despre managementul de proiect, pedagogie, comunicare şi raportare. Pe tot parcursul implementării proiectelor, mentorii programului vor oferi suport echipele de proiect. Calendarul de mai sus este orientativ. Dacă apar schimbări acestea vor fi comunicate din timp.
XIV. Cum recomandăm să-ți promovezi proiectul?
Echipa Fundației Comunitare o să pună la dispoziția echipelor de proiect un template grafic care va fi folosit pentru orice materiale tipărite și comunicate de presă care vor fi create și distribuite în cadrul proiectelor. Template-ul va include sigla programului, a Fundației Comunitare și a finanțatorilor și va conține textul “Proiect finanțat prin Fondul Științescu Mureș – Uniprest 1.0 pentru STEAM.” Fiecare proiect va trebui să deschidă cel puțin un canal de comunicare & promovare online – pagină Facebook, site sau blog. Echipa Fundației Comunitare va organiza o sesiune de instruire specială dedicată comunicării și promovării proiectelor selectate.
La sfârșitul implementării proiectului, fiecare echipă de proiect va pregăti un raport narativ și un raport financiar, care vor conține următoarele tipuri de informații:
Echipa FCM va organiza pentru echipele proiectelor selectate o sesiune de instruire separată referitoare la raportare şi vor fi puse la dispoziţie formulare standard pentru raportare.
Persoană de contact pentru detalii suplimentare:
Kolcsár Szilvia Panna
Manager de proiecte
Fundaţia Comunitară Mureș
Mobil: 0749561797
E-mail: stiintescu@fcmures.org
Vă mulţumim şi vă dorim mult succes în elaborarea proiectelor!
Fundația Comunitară Mureș, cu contribuția financiară a Uniprest Instal și a Romanian-American Foundation, oferă granturi (finanțări nerambursabile) pentru proiecte educaționale care stimulează pasiunea pentru STEAM în rândul copiilor şi tinerilor între 6 și 19 ani.
Fondul Științescu Mureș – Uniprest 1.0 pentru STEAM este parte din Fondul Științescu Mureș și este un program implementat de Fundația Comunitară Mureș în parteneriat cu UNIPREST INSTAL, Romanian-American Foundation și Federaţia Fundaţiile Comunitare din România. Prin acest demers dorim să încurajăm pasiunea pentru STEAM în rândul copiilor, prin implicarea profesorilor, părinților, antreprenorilor și angajaților din companiile din județul Mureș interesați să transmită frumusețea științei către cei mai tineri membri ai comunității.
Căutăm proiecte creative, inovatoare, care să reușească să transmită ”virusul” pasiunii voastre pentru STEAM către viitoarele generații de mici oameni ai științei. Așteptăm proiectele de STEAM care încurajează gândirea creativă și imaginația, unde copiii sunt încurajați să-și exprime ideile și să găsească soluții creative pentru provocări. Finanțăm proiectele de STEAM, adică materii precum matematica, științele naturii și artele (arte liberale, arte lingvistice, studii sociale, arte fizice, arte plastice și muzică) ajutând copiii să înțeleagă conceptele abstracte printr-o modalitate mai concretă și vizuală.
Sprijinim activități care dezvoltă gândirea critică, în care copii pot experimenta bucuria creativității, contribuind astfel la o atitudine pozitivă față de învățare. Programul îşi propune să le ofere profesorilor de liceu şi de ciclu gimnazial cele mai potrivite instrumente pentru a face științele mai atractive şi mai uşor de învăţat pentru elevi.
Bugetul programului este de 40.000 de lei. Din acest fond vom finanța proiecte cu sume între 5.000 și 10.000 de lei, accesibile pentru toate categoriile de aplicanți de mai jos.
Pot aplica:
– instituții de învățământ din ciclul gimnazial sau liceal;
– organizații neguvernamentale;
– grupuri de inițiativă (minimum 3 persoane), pasionați de STEAM precum ingineri, freelanceri, echipe de elevi de liceu, echipe de studenți, profesori și învățători în echipă, echipe mixte, din oricare dintre categoriile de mai sus).
Cum aplici?
Prima etapă va consta în depunerea unei scrisori de intenție, relevante, care să explice obiectivele, activitățile pe scurt și impactul proiectului trimisă prin următorul formular: https://forms.gle/m2PW2pFh42E42xaJ7
Etapa a 2-a va consta în înscrierea proiectelor prin intermediul unei cereri de finanțare care cuprinde: un formular de aplicare, un formular de buget și CV-ul coordonatorului de proiect trimise prin pagina finantare.fcmures.org
Calendar de desfășurare program în 2024
Data lansării oficiale a primei ediții Fondului ȘTIINȚESCU MUREȘ – UNIPREST pentru STEAM este 12.03.2024
Fundaţia Comunitară Mureș (FCM) este un finanţator privat local care identifică, promovează şi finanţează iniţiative şi proiecte ale comunităţii mureșene – ONG-uri, grupuri de iniţiativă, companii, persoane fizice – contribuind astfel la dezvoltarea locală. Fondurile sunt colectate, administrate și distribuite transparent prin intermediul burselor sau granturilor. În acelaşi timp, FCM pune la dispoziţia companiilor mureșene care doresc să se implice în comunitate, servicii de consultanţă pentru identificarea domeniilor pe care acestea le pot susține și a mecanismelor prin care pot contribui la dezvoltarea comunităţii.
Uniprest Instal a fost înființată în 2009 și are sediul și depozitul central la Târgu Mureș. Compania comercializează instalații, echipamente de încălzire și deține o gamă completă și variată de produse HVAC – portofoliul său cuprinde peste 7.000 de articole, grupate în 6 categorii: gaz, termice, apă, sanitare, energie verde și AC / ventilație. Atât integrarea ușoară a inovațiilor din domeniu pe piața din România, educarea publicului larg în privința produselor “verzi”, prietenoase cu mediul înconjurător, cât și activitățile din sfera responsabilității sociale reprezintă doar câteva dintre dezideratele companiei. La nivel național, Uniprest Instal este prezentă prin depozite și puncte de lucru în Baia Mare, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Iași, Sibiu și Timișoara. Uniprest a decis să se implice mai mult și împreună cu echipa de la Fundația Comunitară Mureș – am decis să creăm un fond special pentru STEAM, care a luat numele de Uniprest Pentru STEAM.
Romanian-American Foundation îşi propune să sprijine iniţiative ale societăţii civile printr-o abordare specifică sectorului de afaceri, având convingerea că astfel acestea vor dobândi un plus de valoare. Misiunea Romanian-American Foundation este promovarea şi consolidarea condiţiilor necesare unei economii de piaţă sustenabile şi unei societăţi democratice care să asigure accesul la oportunităţi pentru toate segmentele populaţiei din România. Romanian-American Foundation este partener strategic și finanțator național al Fundației Comunitare Mureș și al Fondului Științescu Mureș.
Federația Fundațiile Comunitare din România (FFCR) a fost fondată în 2012 și are rolul de a reprezenta la nivel național interesele fundațiilor comunitare din România care adoptă, respectă misiunea, obiectivele, principiile și standardele FFCR. Obiectivele sunt de a cultiva și dezvolta filantropia strategică la nivel local, de a susține actorii interesați să investească în comunitatea lor, de a contribui la crearea unei societăți cu indivizi responsabili social și având comportament filantropic. Federația susține 18 fundații comunitare însumând peste 8100 de proiecte și 68 de milioane de lei în investiții comunitare. În prezent, Fundațiile Comunitare derulează programe în 30 din cele 41 de județe din România și rețeaua este în continuă creștere.
Kolcsár Szilvia Panna
Manager program
Fundaţia Comunitară Mureș
Mobil: 0749561797
E-mail: stiintescu@fcmures.org Vă dorim mult succes în elaborarea proiectelor!