PapiȘTII – Spectacolul Științelor
January 13, 2018

Obiectivul principal al proiectului, urmat cu insistență, este promovarea științelor. Mizând pe principiul continuității, proiectul își propune într-o primă fază completarea echipei, prin „antrenarea” noilor membri aleși pe bază de voluntariat, astfel încât ,,distribuția” să performeze cu un număr de 15 – 20 de „actori”, elevi de liceu dar și de gimnaziu de la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”. Aceștia, sub îndrumarea profesorilor și elevilor mentori din echipă, vor propune și li se vor propune experimente relativ simple, dar care să fie „spectaculoase” și uneori contraintuitive sau chiar să pară, pentru necunoscători, trucuri de magie.

 

O noutate, considerată provocare, o constituie utilizarea plăcilor de dezvoltare (tip Arduino), a senzorilor, servomotoarelor, etc. în schemele unor dispozitive experimentale, care vor aduce elevii în zona lor de confort-implicarea informatică. Aceste scheme vor permite efectuarea de experimente mai complexe cu prelucrare, interpretare și stocare de date. Proiectul va avea ca repere două genuri principale de activități. Prima categorie va consta în ședințe de proiectare și realizare a experimentelor și aparatelor necesare, de recondiționare și reparații. Activitățile din a doua categorie se vor desfășura sub forma unor spectacole interactive în care „actorii” vor prezenta experimentele pregătite, implicând și „spectatorii” în realizarea acestora. Apoi, tot cu implicarea „spectatorilor” se vor explica experimentele, evidențiind fenomenele aflate în „spatele” lor. Desigur experimentele prezentate vor fi particularizate în funcție de vârstele spectatorilor, astfel încât explicațiile să le fie accesibile.

 

Pentru început ne propunem ca spectatorii să fie ceilalți elevi ai Colegiului (aprox. 1000), iar apoi și elevi din școlile generale și liceele din oraș, eventual și din afară. Numărul spectatorilor la un spectacol de acest gen poate fi undeva în jur de 25, un număr mai mare nu permite o implicare suficientă a publicului. Pentru ca un număr mare de copii să poată participa va fi necesar un număr relativ mare de spectacole, cu o medie lunară în jur de 4 (cu un număr mai redus în perioada tezelor, dar cu introducerea la un moment oportun a Săptămânii Experimentelor, când toate clasele vor avea o oră – spectacol). Pentru a crește curiozitatea și pentru a înlătura instalarea unei eventuale monotonii, experimentele nu vor fi în totalitate aceleași la fiecare spectacol, echipa de „actori” și „antrenori” va fi într-o metamorfoză continuă, iar numărul dispozitivelor și experimentelor, evident, mereu în creștere.

 

Echipa:

 

Mentori/antrenori :

 

  • Băra Cristina – profesor de biologie;
  • Misarăș Sanda – profesor de chimie;
  • Codău Cristinel , Blăjan Adela, Pop Monica, Sabău Claudia – profesori de fizică;
  • Actori: Muntean Carla, Grama Bianca, Man Vladimir, Saimac Claudiu, Mureșan
    David, Racheriu Nicolae, Vultur Irina, Florea Ciprian, Moga Radu, Mătieș
    Georgiana, Dordea Vlad, Bathori Arthur, Tomuț Voicu Andrei, Cozoș Sergiu,
    Racoți Stelian – elevi

 

Web: 

 

Finanțare:  7999 lei

 

Activități: Cu începere din 01 februarie 2018