Anunț câștigători Științescu 4.0
July 3, 2021

Proiectele câștigătoare ale concursului de finanțare ȘTIINȚESCU 4.0

 

Vă anunțăm cu mare entuziasm, că s-a terminat jurizarea proiectelor înscrise pentru fondul Științescu 4.0 .În urma consultării cu finanțatorii fondului,  și interviurile cu coordonatorii proiectelor, am ales 3 proiecte care vor beneficia de finanțare.

 

Primul proiect selectat este ,, E vremea ta,, urmând să fie implementat de Palatul copiilor Târgu Mureș structura  Iernut . Obiectivul proiectului este amenajarea și dotarea sălii de meteorologie cu materiale necesare studierii acestei discipline. Proiectul țintește trezirea curiozității privind formarea fenomenelor naturii și satisfacerea acesteia făcând cercetări și observații, sporirea încrederii elevilor  în forțele proprii de a cerceta fenomenele meteorologice, conștientizarea efectelor negative datorate schimbărilor climatice și impactul acestora asupra omenirii. Proiectul va încuraja elevii în crearea unui climat educațional care să favorizeze dezvoltarea unor trăsături de caracter prin cunoașterea folosirii aparatelor de măsură și metodelor de cercetare, care vor duce la găsirea unor soluții în combaterea efectelor negative datorate schimbărilor climatice. Proiectul va fi susținut de Fondul Științescu 4.0 cu suma de 6480 lei.

 

Al doilea proiect selectat este ”edurobo.ro – portal educațional de STEM”, care va fi implementat de elevi și profesori pasionați de robotică din Colegiul Național ”Alexandru Papiu Ilarian” Târgu – Mureș.  Proiectul țintește realizarea unui portal educațional pentru promovarea educației STEM prin crearea unor materiale educaționale inovatoare și experimente având la bază kiturile Lego și diverse alte nevoi din mediul nostru.Proiectul presupune o experiență educațională entuziasmată și de neuitat pentru elevi, profesori și părinți. Proiectul va încuraja, ca elevii participanți, cu diferite cunoștințe, aptitudini și abilități să lucreze într-un mod metodic și responsabil pentru îndeplinirea unor sarcini simple. Vor lucra în propriul lor ritm fiind încurajați și sprijiniți să depășească obstacolele. Ei învață și pun în practică noțiuni de robotică, fizică și chimie în realizarea experimentelor prezente pe portal.  Proiectul va fi susținut de Fondul Științescu 4.0 cu suma de 8000 lej. 

 

Al treilea proiect selectat este,, CREȘTEM SMART CU STEM,, care va fi implementat în Școala Gimnazială Cristești. Acest proiect constă în achiziționarea unor instrumente care vor fi utilizate de către elevii claselor primare (Clasa pregătitoare – Clasa a IV-a) din școală , echipamente care vor fi folosite pe parcursul anului școlar și pe parcursul vacantelor. Seturile pe care le achiziționează cu ajutorul finanțării au o complexitate mai mare, lucru care poate să îi ajute pe copii să-și dezvolte mai bine imaginația și să înțeleagă mai ușor anumite fenomene și experimente. Proiectul cuprinde un număr de 200 de elevi din clasele primare ale școlii, care vor dobândi și aprofunda cunoștințele în procesul de învăţare. Primul contact cu noţiunile de construcție și programare a avut loc în primul proiect, “WeDoLego, We learn science” iar acum, cu ajutorul noilor seturi pe care pot aprofunda aceste noțiuni, învățând lucruri mai complexe. Proiectul va fi susținut de Fondul Științescu 4.0 cu suma de 5660 lej.

 

Felicitări câștigătorilor și le dorim mult succes în elaborarea proiectelor! 

 

============================

Științescu 4.0  este un program implementat de Fundația Comunitară Mureș în parteneriat cu Romanian-American Foundation, Federaţia “Fundaţiile Comunitare din România”. Prin acest demers dorim să încurajăm pasiunea pentru științe în rândul copiilor, prin implicarea profesorilor, părinților, antreprenorilor și angajaților din companiile din județul Mureș interesați să transmită frumusețea științei către cei mai tineri membri ai comunității.  În urma anunțării fondului, am primit multe proiecte interesante din partea echipelor de profesori și elevi, care  ajută elevii să descopere miracolele naturii, să arunce o privire în viitor, să înțeleagă ce au însemnat descoperirile științifice din toate domeniile pentru omenire, ce pot să ne aducă tehnologiile moderne, să învețe cu pasiune materialele, observând cum acestea au aplicații practice în viața de zi cu zi dezvoltându-şi astfel abilităţile necesare generaţiei de inovatori ai secolului XXI.

 

Fondul a fost anunțat de Fundaţia Comunitară Mureș (FCM) , un finanţator privat local care identifică, promovează şi finanţează iniţiative şi proiecte ale comunităţii mureșene – ONG-uri, grupuri de iniţiativă, companii, persoane fizice – contribuind astfel la dezvoltarea locală. Fondurile sunt colectate, administrate și distribuite transparent prin intermediul burselor sau granturilor. În acelaşi timp, FCM pune la dispoziţia companiilor mureșene care doresc să se implice în comunitate, servicii de consultanţă pentru identificarea domeniilor pe care acestea le pot susține și a mecanismelor prin care pot contribui la dezvoltarea comunităţii.