Anunț câștigători Științescu-Uniprest 1.0 pentru fizică
July 3, 2021

Proiectele câștigătoare ale concursului de finanțare ȘTIINȚESCU-UNIPREST 1.0 pentru fizică

 

Vă anunțăm cu mare entuziasm, că s-a terminat jurizarea proiectelor înscrise pentru fondul Științescu-Uniprest 1.0 pentru fizică. În urma consultării cu finanțatorul fondului, Uniprest Install și interviurile cu coordonatorii proiectelor, am ales 3 proiecte care vor beneficia de finanțare.

 

Primul proiect selectat, este ,,Fizica e pentru toți,, , urmând să fie implementat de profesorii și copii de la Asociația Waldorf Magocska. Obiectivul proiectului este înființarea unei baze materiale, pentru predarea științelor naturii, în special fizicii, în cele mai bune condiții. Ulterior, propune extinderea acestei baze, până ce vor putea fi realizate toate experimentele prevăzute în programa școlară. Obiectivul final este oferirea elevilor școlii noastre învățământ de calitate, la cele mai înalte standarde, după cerințele programei școlare, care propune realizarea unor anumite experimente de fizică prevăzute. Proiectul va fi susținut de Fondul Științescu-Uniprest 1.0 pentru fizică cu suma de 10.000 lej. 

 

Al doilea proiect selectat este ,, Astronomia pentru toți ,,  care vizează dezvoltarea interesului elevilor pentru științele exacte. Proiectul va crea  posibilitatea manifestării iniţiativei fiecărui elev, valorificând potenţialul intelectual, creativitatea şi aptitudinile practice de care dispun. Activitățile care se vor desfășura vor fi diferite de cel al lecțiilor de clasă, în sensul că vor fi mai variate și vor avea un profund caracter practic. Elevii vor fi stimulați să pregătească singuri sau în echipă unele activități practice. Vor fi puși în situația de a rezolva unele probleme de astronomie  și de a pune în practică cunoștințele teoretice. Proiectul va fi susținut de Fondul Științescu-Uniprest 1.0 pentru fizică cu suma de 7596 lej.

 

Al treilea proiect selectat este ,, Dincolo și dincoace de lumină,,, carde  propune realizarea unui mic cerc de fizică, cu o temă variată și modernă pentru elevii doritori din Liceul Teoretic ,,Bolyai Farkas,, , la care după învățarea cunoștințelor de bază legat de spectrul electromagnetic vor  trece la realizarea practică a mai multor lucrări de labor. Prin aceste lucrări se vor studia aspectele moderne ale fizicii precum energia și sursele de energie nepoluante, construcții ecologică și aparatură modernă folosită în comunicație și gospodării. Proiectul va fi susținut de Fondul Științescu-Uniprest 1.0 pentru fizică cu suma de 4700 lej.

 

Felicitări câștigătorilor și le dorim mult succes în elaborarea proiectelor! 

 

==============

 

ȘTIINȚESCU-UNIPREST 1.0 pentru fizică este un program implementat de Fundația Comunitară Mureș în parteneriat cu UNIPREST INSTAL, Romanian-American Foundation, Federaţia “Fundaţiile Comunitare din România”. Prin acest demers dorim să încurajăm pasiunea pentru fizică în rândul copiilor, prin implicarea profesorilor, părinților, antreprenorilor și angajaților din companiile din județul Mureș interesați să transmită frumusețea științei către cei mai tineri membri ai comunității. În urma anunțării fondului, am primit multe proiecte interesante din partea echipelor de profesori și elevi, care țintesc ușurarea predării fizicii în școli, într-un mod mai plăcut, făcând fizica un subiect mai atractiv. 

 

Fondul a fost anunțat de Fundaţia Comunitară Mureș (FCM) , un finanţator privat local care identifică, promovează şi finanţează iniţiative şi proiecte ale comunităţii mureșene – ONG-uri, grupuri de iniţiativă, companii, persoane fizice – contribuind astfel la dezvoltarea locală. Fondurile sunt colectate, administrate și distribuite transparent prin intermediul burselor sau granturilor. În acelaşi timp, FCM pune la dispoziţia companiilor mureșene care doresc să se implice în comunitate, servicii de consultanţă pentru identificarea domeniilor pe care acestea le pot susține și a mecanismelor prin care pot contribui la dezvoltarea comunităţii.

 

Fondul a fost finanțat de Uniprest Instal. Compania a fost înființată în 2009 și are sediul și depozitul central la Târgu Mureș, unde  comercializează instalații, echipamente de încălzire și deține o gamă completă și variată de produse HVAC – portofoliul său cuprinde peste 7.000 de articole, grupate în 6 categorii: gaz, termice, apă, sanitare, energie verde și AC / ventilație. Atât integrarea ușoară a inovațiilor din domeniu pe piața din România, educarea publicului larg în privința produselor “verzi”, prietenoase cu mediul înconjurător, cât și activitățile din sfera responsabilității sociale reprezintă doar câteva dintre dezideratele companiei. La nivel național, Uniprest Instal este prezentă prin depozite și puncte de lucru în Baia Mare, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Iași, Sibiu și Timișoara. Uniprest a  decis să se implice mai mult și împreună cu echipa de la Fundația Comunitară Mureș – am decis să creăm un fond special pentru fizică, care a luat numele de Uniprest Pentru Fizică.