Fondul Științescu este un program educațional implementat de către Fundațiile Comunitare la nivel național, dezvoltat de către Federația Fundațiile Comunitare din România cu sprijinul Romanian-American Foundation.
Obiectivele strategice ale fondului sunt:
La sfârșitul lui 2014 a fost derulat cu sprijinul RAF un proiect pilot în patru orașe (București, Cluj, Iași și Sibiu), pentru a testa ipoteza că Fundațiile Comunitare pot fi “intermediarul” potrivit pentru a dezvolta un program local de granturi destinate proiectelor mici de educație STEM. Din ianuarie 2016, programul s-a extins la nivel național, fiind deschis pentru toate Fundațiile Comunitare.
Fiecare Fond Științescu este realizat de către Fundația Comunitară împreună și în acord cu parteneri locali, iar granturile sunt acordate educatorilor, organizațiilor neguvernamentale, grupurilor de inițiativă, persoanelor fizice, studenților pentru inițiative locale inovative destinate educației în domeniul științelor. Sunt finanțate în primul rând proiecte care vizează creșterea interesului elevilor pentru știintele exacte și care au ca temă centrală implicarea activă a elevilor.
Fundațiile comunitare mobilizează resurse financiare locale de la donatori individuali sau companii, iar grantul acordat de RAF dublează sumele atrase din comunitate.
În prezent, Fondul Științescu este implementat prin fundațiile comunitare locale în București, Sibiu, Iași, Cluj-Napoca, Oradea, Tîrgu-Mureș, Bacău, Galați, Prahova, Odorheiul Secuiesc, Brașov, Țara Făgărașului.
Fiecare Fundație Comunitară anunță pe site-ul propriu calendarul după care se desfășoară programul. Pe site-ul național Științescu vor fi preluate apelurile de proiecte ale fiecărei fundații, iar pe pagina de facebook puteți urmări ce fel de proiecte se realizează în fiecare comunitate.
*****
În fiecare oraș, Științescu așteaptă proiecte creative și inovative care să facă pasiunea voastră “contagioasă” pentru educaţia STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică). Proiectele pe care le propuneți pot ajuta elevii să descopere miracolele naturii, să arunce o privire în viitor, să înțeleagă ce au însemnat descoperirile științifice pentru omenire și ce pot să ne aducă tehnologiile moderne, să învețe cu pasiune științele exacte, dezvoltându-şi abilităţile necesare generaţiei de inovatori ai secolului XXI. Fiți parte din povestea lui Științescu!